Anna Martellotti

La cucina normannoaraba alla corte di Guglielmo II di Sicilia
Indagine storico-filologica sui ricettari Normanni

2024, cm 17 x 24, vi-384 pp.

ISBN: 9788822268952

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A comparison of the Normanni recipe books with Arab cooking manuals reveals, in no uncertain terms, the influence of Arab-Persian gastronomy, adapted to Western tastes in an island that retains to this day traces of its Muslim past. Its origin can be traced back to the court of William II of Sicily around 1177. The success of the recipe books is demonstrated by the spread of Norman-Arab dishes across late medieval Europe: the sumptuous preparations immediately reached England, while in southern Italy even Swabian treatises saw the addition of Arab delicacies. It can therefore be said that in the 14th century, the entire continent was brought together by this new spicy and sweet cuisine.

Anna Martellotti
Anna Martellotti, filologa, già professore associato presso l’Università di Bari, si interessa da tempo di gastronomia medievale (Libro di buone vivande, Fasano, Schena, 1991), con particolare attenzione ai contatti con il mondo arabo (Il Liber de ferculis di Giambonino da Cremona, Fasano, Schena, 2001) e alla prima cucina italiana (I ricettari di Federico II, Olschki, 2005).
Con Elio Durante si dedica da svariati lustri alla indagine su fatti, persone e cose pertinenti al mirifico mondo poetico-musicale della Ferrara di Alfonso II, pubblicando numerose monografie di argomento musicale e letterario (Firenze, S.P.E.S.), oltre a ristampe anastatiche ed edizioni moderne di opere musicali a cui si è recentemente aggiunto
«Giovinetta peregrina». La vera storia di Laura Peperara e Torquato Tasso, Olschki, 2010. - (gennaio 2015) -

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